Sie sind hier: Startseite News Forschungskolloquium | Masterabschlussarbeiten

Forschungskolloquium | Masterabschlussarbeiten

(Liste wird fortlaufend aktualisiert, Ort: Meckenheimer Allee 176 - Hörsaal II)

13. Oktober 2022: Vortrag Masterabschlussarbeiten (ausnahmsweise im HS der Mineralogie/Poppelsdorfer Schloss)

20. Oktober 2022: Forschungskolloquium, Dr. Piero Bellanova (RWTH Aachen), Toxic Floods - Telltale evidence in sedimentary remnants.

03. November 2022: Forschungskolloquium, Dr. Regan Dunn (Assistant Curator La Brea Tar Pits and Museum, Los Angeles), Harbinger of the future: Drought, fire and extinction in the latest Pleistocene of Southern California. (ausnahmsweise im HS Geologie, Nussalle 8!)

10. November 2022: Vorträge MasterabschlussarbeitenD. Roohnikan (Belastungsschwerpunkte im Quellbereich der westlichen und östlichen Zuflüsse im unteren Einzugsgebiet der Wahnbachtalsperre), J. Hammes (Radiocarbon ages of marine dissolved inorganic carbon (DI¹⁴C) in the Arctic Ocean), J. Hermes: (Tiefseeforaminiferen aus dem östlichen Mittelmeer).

17. November 2022: Forschungskolloquium, Prof Dr. Laura Wehrmann (Stony Brook University, New York), Arctic fjord sediments as key biogeochemical reaction zones for glacially derived material on its way to the ocean.

24. November 2022: Vorträge Masterabschlussarbeiten: R. Dederichs (A juvenile diplodocoid skeleton from the Morrison Formation (Late Jurassic) of Kaycee (Wyoming) and its systematic affinities), H. Falkenberg (Untersuchung der Diffusion durch Korrosionssäume von Borosilikatgläsern mit Hilfe der Fluidzellen-Ramanspektroskopie), L. Schlenk-Schlautmann (Rekonstruktion von Paläoklima und Umweltbedingungen im Tertiär anhand von Seesedimenten der Bohrung Kunkskopf bei Burgbrohl.

01. Dezember 2022: Forschungskolloquium, Dr. John Foster (Utah Field House of Natural History State Park Museum): An Ecosystem We Thought We Knew: A Renaissance of Dinosaurs, Lizards, and Ginkgoes in the Upper Jurassic Morrison Formation, Western USA.

15. Dezember 2022: Forschungskolloquium, Dr. Andrew Rozefelds (Head of Geosciences and Principal Curator of Paleobotany at the Queensland Museum in Brisbane, Australia): Green History – Origins of the modern Australian flora. What role for Oligocene volcanism?

12. Januar 2023: Vorträge Masterabschlussarbeiten

19. Januar 2023: Forschungskolloquium, Dr. Patricia Roeser (IOW/Universität Bonn), Lakes as climate and environmental archives (indicative).

26. Januar 2023: Forschungskolloquium, Prof. Dr. Gudrun Massmann (Universität Oldenburg), Dynamic coastal environments - from freshwater lenses to subterranean estuaries and submarine groundwater discharge.

02. Februar 2023: Vorträge Masterabschlussarbeiten